Η εκπαίδευση μέσα από την τεχνολογία και οι συνέπειες της Κύριο

Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2017 15:33 Γράφτηκε από τον  Κατηγορία Φοιτητές Διαβάστηκε 562 φορές

 Η δύναμη του ιντερνέτ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Κατά την γνώμη μου, στην Κύπρο ο κόσμος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να το χρησιμοποιεί σωστά.

Holodome spot

Το σημερινό μου άρθρο το εμπνεύστηκα από ένα δημοτικό στην Γαλλία το οποίο διδάσκει τους μαθητές, μέσα από την τεχνολογία να διακρίνει τις ψεύτικες ειδήσεις από τις αληθινές όσο αφορά το διαδύκτιο.

Μετά από την έρευνα μου και πολύχρονη εμποιρία στον χώρο του διαδύκτιο διέκρινα ότι υπάρχουν πολλών ειδών ειδήσεις.  Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω τις τρεις πιο σημαντικές κατα την γνώμη μου.

Η είδηση που είναι αληθινή

Η αληθινή είδηση μπορεί να ανακαλύφτεί πολύ εύκολα. Για παράδειγμα πολλές φορές βλέπουμε για θανάτους που είναι ψεύτικοι. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε το Google και να γράψουμε το όνομα αυτού που πέθανε. Στην συνέχεια να πατήσουμε στο κουμπάκι που γράφει News. Αν σελίδες μεγάλης εμβέλειας γράφουν για τον εν λόγο θάνατο, σημαίνει η είδηση είναι αληθινή. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να καταλάβετε μια αληθινή είδηση

Η είδηση που εξυπηρετεί στα κλικ. 

Αυτή η είδηση πάντα είναι αληθινή, ωστόσο θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω εως ''άχρηστη'' ειδηση. Εδώ προτιμώ να σας πω ένα παράδειγμα που παρατήρησα σε μια ιστοσελίδα. Τα ονόματα που θα βάλω είναι φανταστικά στο παράδειγμα. Η είδηση αυτή γράφτηκε ακριβώς όπως παρουσιάζετε πιο κάτω με διαφορετικά ονόματα και ομάδες.

Τίτλος της είδησης: Τι κοινό έχει η Ιταλία με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Η Ιταλία έχασε από την Πορτογαλία, ενώ ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έκαναν το 4 στα 4 κόντρα σε ομάδες της Πορτογαλίας.

Εδώ παρατηρούμε πως η είδηση είναι σωστή, ωστόσο δεν ενδιαφέρει κανέναν και κάνει τα πάντα για τα κλικ. Τέτοιες σελίδες είναι επικίνδυνες να δημιουργήσουν κάποιο άλλο άρθρο και να κατευθύνουν τον κόσμο στο να πάρει λανθασμένη άποψη για ένα θέμα πιο σοβαρό. Να σας αναλύσω με ένα πραγματικό παράδειγμα και έναν φανταστικό τίτλο που θα μπορούσε η ίδια σελίδα να δημιουργήσει ένα θέμα και να κατευθύνει την κριτική σκέψη του αναγνώστη.

Ο Παναθηναϊκός πριν μία εβδομάδα ήρθε ισοπαλία με τον Λεβαδειακό. Ο Λεβαδειακός στάθηκε αντάξια του Παναθηναϊκού, ωστόσο ο τίτλος είναι: Αυτοπυρπολήθηκε ο Παναθηναϊκός.

Ηθικά αφού ο Λεβαδειακός ήταν καλύτερος και η ιστοσελίδα ουδέτερη, τότε είναι πιο σωστό να γράψει για την μεγάλη νίκη του Λεβαδειακού. Το πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι ότι ο ΠΑΟ σαν ομάδα διαθέτει πολύ μεγαλήτερο κοινό. Αυτή η είδηση βοηθά στο να κατευθύνει τους αναγνώστες , να κάνουν κλικ σε μία είδηση που ενώ λέει την πραγματικότητα στην ουσία, την παραποιεί.  Η αλήθεια είνα  ότι ο Λεβαδειακός ήταν καλύτερος από τον ΠΑΟ και όχι ότι ο ΠΑΟ αυτοκτόνησε από μόνος του.

Ο έφηβος όμως που την διαβάσει άθελα του μπορεί την επόμενη μέρα στο σχολείο να κοροιδέψει και κάποιο άλλο παιδί με συναίπια τον καβγά ή ακόμη και το bulling.  

Όπως καταλαβαίνεται ένα αληθινό νέο, μπορεί με έξυπνο και ύπουλο τρόπο να κατευθύνει τον τρόπο σκέψης του αναγνώστη.

Φυσικά ο ίδιος τίτλος (Αυτοπυρπολήθηκε ο Παναθηναϊκός) ηθικά μπορεί να είναι και σωστός, φτάνει μέσα στο κείμενο να λέει τα πράματα με το όνομα τους και να δίνει έμφαση στην καλή εμφάνιση του Λεβαδειακού και όχι στην μέτρια εμφάνιση του Παναθηναϊκού.

Αυτά όλα χρειάζονται κριτική σκέψη που το παιδί πρέπει να την αποκτήσει από μικρή ηλικία. Αρκετοί από εσάς, ίσως τα γνωρίζουν αυτά αλλά σίγουρα υπάρχουν και άτομα που δεν δίνουν και μεγάλη σημασία και αφήνουν τους εαυτούς τους να κατευθύνονται από αυτές τις ειδήσεις.

Η ψεύτικη είδηση

Οι ψεύτικες ειδήσεις είναι και αυτές εύκολο να τις αναγνωρίσεις, ωστόσο χρειάζεσαι μια πιο εξειδικευμένη γνώση. Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα.

Διαβάζεις ένα θέμα από την ιστοσελίδα ειδησεις.com (φανταστικό όνομα σελίδας). Την εν λόγω ιστοσελίδα δεν την είδες ποτέ και δεν γνωρίζεις απολυτός τίποτα για αυτή. Το πρώτο που πρέπει να δεις είναι αν υπάρχει καταχωρημένο άτομο το οποίο είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της ιστοσελίδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου δείξει αν η είδηση είναι σωστή, παρόλα αυτά είναι μία πρώτη κίνηση μεταξύ άλλων που πρέπει να κάνει ο αναγνώστης για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα της είδησης.

Εκτός από είδηση μπορεί να είναι ένα προϊόν το οποίο η εταιρεία βάζει τους υπαλλήλους της να καταχωρεί ψεύτικα θετικά σχόλια που να μοιάζουν με αληθινά.

Κατά την άποψη μου το εν λόγω θέμα είναι πολύ λεπτό και χρειάζεται από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο. Καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να το έχουν εις γνώση τους και αν χρειαστεί να δημιουργηθούν διάφορα σεμινάρια τα οποία θα ενημερώνουν  για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μου ακολουθήστε με και θα επανέλθω

Συνοψίζοντας, στις μέρες μας νεαρά άτομα όπου κατά την παιδική τους ηλικία δεν είχαν πρόσβαση το διαδίκτυο,  δεν εξαρτώνται από αυτό εξολοκλήρου. Η άποψη μου είναι πως οι επόμενες γενιές κυνδυνεύουν περισσότερο αφού πολύ συχνά ακούγετε ότι σε άλλες χώρες φτάνουν μέχρι και την αυτοκτονία λόγω του διαδικτύου. Εμείς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε προτού δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Θα επανέλθω εκ νέου με άλλο άρθρο σχετικά με την εκπαιδευτική τεχνολογία. 

ΥΣ: Οι εκπαιδευτικοί που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο είναι ευπρόσδεκτοι να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω της σελίδας μου στο Facebook με σκοπό της πρόληψης αυτού του φαινομένου.

Αμαν σας άρεσε το άρθρο μου τζαι συμφωνείτε εννα ήθελα να το αναδημοσιεύσετε για να το δεί όσο παραπάνω κόσμος γίνεται. Αν που την άλλη αρέσκουν σας οι προσωπικές μου απόψεις στα δεξία έννα δείτε το κουτί που μπορείτε να κάμετε like στην σελίδα μου.

Share το άρθρο

Like την σελίδα μας

Σχολιάστε

Ελπίδιος Χριστοδούλου

Αρέσκει μου να αρθογραφώ που 15 χρονών. Τωρά είμαι 29 χρονών ματράχαλος. Πιστεύκω ότι το να γράφεις στα κυπριακά, φέρνει πολλά καλλύτερα αποτελέσματα γιατί εν η δυάλεκτος που μιλούμεν τζαι εν αναγκάζουμεν τον νου μας να κάμνει 2 δουλειές (μετάφραση από Ελληνικά στα Κυπριακά). Το blog αυτό εννά έστιαστεί περισσότερο στα κοινωνικά θέματα όπως τζαι εννά βάλλει τους αναγνώστες του σε διάφορους διαλογισμούς.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.